Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mercell förvärvar nederländska Negometrix och utvidgar sin plats på den europeiska digitala upphandlingsmarknaden

Oslo den 10 februari 2021 - Mercell Holding AS (”Mercell” eller ”Bolaget”) har undertecknat ett bindande avtal om att förvärva 100 % av aktierna i det ledande nederländska digitala upphandlingsföretaget Negometrix BV för 27 miljoner euro på en skuld- och kassafri bas. Mercell har genomfört en nyemission med ett bruttoresultat på cirka 434 miljoner norska kronor, varav delar kommer att användas för att finansiera förvärvet.

Negometrix är den största privata leverantören av mjukvarulösningar för digital upphandling i Nederländerna, med ett etablerat fotfäste på den amerikanska marknaden och en integrerad teknologi-hub i Bulgarien. År 2020 hade Negometrix intäkter på cirka 6 miljoner euro, varav nära 90 % består av återkommande intäkter. Parterna förväntar sig att slutföra transaktionen under februari 2021.

Negometrix marknadsledande ställning på inköpssidan samt pre-award i Nederländerna erbjuder en unik möjlighet att utöka erbjudandet till leverantörssidan och post-award genom att utnyttja Mercells breda produktportfölj.

”Detta är ytterligare ett viktigt steg mot att förverkliga vår strategiska ambition att bygga en ledande position på den europeiska marknaden för digital upphandling och inköp. Förvärvet öppnar också upp för den potentiellt attraktiva amerikanska marknaden. Vi får tillgång till ett mycket kompetent utvecklingsteam i Bulgarien som kommer att öka vår tekniska kapacitet framöver. Samtidigt ser vi möjligheter att utvidga Negometrix marknad med våra lösningar för leverantörer och för post-award, säger VD Terje Wibe, Mercell.

Med fokus på inköpsidan har Negometrix utvecklat en mycket stark position i Nederländerna, med digitala upphandlingslösningar som används i cirka 33 % av anbuden inom den offentliga sektorn. Detta gör företaget överlägset den största konkurrenten till den offentligt ägda och drivna TenderNed-portalen. Negometrix startade också sin amerikanska verksamhet 2018, med grundaren Jan Siderius som chef för New York-kontoret.

Negometrix VD Sander de Vocht och grundaren Jan Siderius är båda engagerade i transaktionen och kommer att fortsätta på sina nuvarande positioner.

”Mercell är i stånd att ta rollen som en europeisk marknadsledare, och vi är entusiastiska över att bli en del av detta projekt. Vi ser fram emot att samarbeta med våra nya kollegor i Mercell för att vidareutveckla de mest användarvänliga lösningar på marknaden. Vi tror på Mercells ambitioner att bli den europeiska marknadsledaren och potentialen i vår position på den amerikanska marknaden, säger VD Sander de Vocht, Negometrix.

”Vi förvärvar en gedigen verksamhet som utvecklats under de senaste 20 åren till att bli en av de mest kända europeiska aktörerna i vår bransch. Negometrix har en stark företagskultur och ett mycket kompetent och erfaret team. Vi är glada att Sander och Jan båda kommer att fortsätta tillväxtresan med Mercell ”, tillägger Terje Wibe.

”Vi är mycket nöjda med att göra det första stora inträdet på marknaden i Kontinentaleuropa. Negometrix är en mycket attraktiv plattform för att fortsätta vår expansionsstrategi som den ledande leverantören av digital programvara för offentlig upphandling och inköp i Europa, säger Joar Welde, partner på Viking Venture och styrelseordförande på Mercell.

Negometrix har 80 anställda, varav 34 vid huvudkontoret i Utrecht, 33 vid teknikhubben i Sofia, Bulgarien och 13 personer i USA. Efter transaktionen kommer Mercell att ha cirka 500 anställda och en kundbas på cirka 29 000 kunder i 15 länder.

Mercell har under de senaste åren vuxit till en ledande europeisk leverantör av offentliga digitala upphandlingstjänster och kombinerat stark organisk tillväxt med en rad förvärv i Norden. Företagets tvåsidiga SaaS-plattform riktar sig till både offentliga köpare och leverantörer med mjukvarulösningar som säkerställer att offentliga köpare följer EU-regler som kräver anbudsannonser på digitala anbudsplattformar, och att leverantörerna meddelas om alla relevanta anbud. Mercell utökar sitt erbjudande gällande digitala upphandlingslösningar för både offentliga och privata kunder. Förvärvet av Negometrix representerar ytterligare ett steg mot den strategiska ambitionen att bli den ledande leverantören av lösningar för digital offentlig upphandling och inköp på den stora europeiska marknaden.

För mer information vänligen kontakta

Terje Wibe, CEO Mercell
Tel: +47 908 37 998
tw@mercell.com

Fredrik Eeg, CFO Mercell
Tel: +47 908 33 378
freg@mercell.com

Ämnen

Taggar


Mercell är en ledande digital plattform för offentlig upphandling och gick under 2020 in på den digitala inköpsmarknaden. Företaget har cirka 3 000 köpare och cirka 26 000 leverantörer som kunder.

Mercell tillhandahåller tjänster till offentliga och privata köpare i 13 europeiska länder med målet att bli den ledande SaaS-plattformen för digital upphandling och upphandling i Europa.

Presskontakt

Jonathan Zaar

Jonathan Zaar

Presskontakt Marknadschef 0768843271